Gréckokatolíci v prešovskej katedrále kondolujú k pápežovej smrti

12.04.2005 Celý región

V gréckokatolíckom katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa znel 5. apríla po 16. hodine ruženec. Staršie i mladšie ženy a medzi nimi zopár mužov nahlas odrieka...
V gréckokatolíckom katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa znel 5. apríla po 16. hodine ruženec. Staršie i mladšie ženy a medzi nimi zopár mužov nahlas odriekali slová modlitby. V atmosfére bolo cítiť smútok. Veriacim aj tejto cirkvi, ktorá sčasti vyznáva byzantský obrad zomrel otec - Svätý Otec Ján Pavol II.

Po pár vstupných krokoch do kostola čaká na každého stolík prikrytý bielym obrúskom a na ňom položená kondolenčná kniha. Vedľa nej je v ráme a pod sklom oficiálny plagát z návštevy Jána Pavla II. na Slovensku v roku 1995. Spod skla prehovárajú veľkými písmenami jeho slová Nebojte sa! Vtedy 2. júla vstúpil po bezmála poltisícročí prvý netaliansky katolícky biskup do tejto katedrály. Vo vitrínke so smútočným flórom je pár krokov od stolíka fotospomienka na túto chvíľu. Pápež sa modlí s vtedajším gréckokatolíckym biskupom Jánom Hirkom pri mramorovom katafalku s telesnými pozostatkami biskupa Pavla Petra Gojdiča, ktorého asi o päť rokov neskôr \"postavil na oltár\", vyhlásil za svätého.
Pri stolíku stojí budúci kňaz, súčasný poslucháč Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove. Nevie odpovedať na otázku, koľko sa nazbieralo podpisov od podvečera pondelka 4. apríla, keď kondolenčnú knihu v chráme vystavili. Je v nej zatiaľ 47 strán podpisov a na každej strane minimálne 30 mien aj s miestom trvalého bydliska. \"Tak sa podpíšte, \" v zvláštnom tichu modlitby vraví bohoslovec okoloidúcim. V ten deň tak urobili aj ľudia zo Svätého Jura pri Bratislave, či z nemeckého Regensburgu.
Ani Alžbeta Vyrosteková a ani Mária Surmiková nie sú z Prešova. Prišli spolu s ďalšími veriacimi v troch autobusoch z Popradu. Vzdať hold pápežovi a aj pozrieť si kópiu vzácnej relikvie - Turínskeho plátna, ktorá sa v prešovskej katedrále nachádza už vyše roka.
O mŕtvom pápežovi hovoria obe ženy len v tom najlepšom. Hľadajú vhodné slová a zlomí sa im v smútku aj hlas. Vyrosteková spomína, ako prechádzal cez Poprad, keď išiel do Levoče, ako mu mávali, a keď chce povedať niečo viac, len dodá \"zimomriavky chodia po tele\" a má plač na krajíčku. Surmiková vraví o Jánovi Pavlovi II. ako veľkej osobnosti a svätom človeku. \"Jeho postoj k mládeži a k ľuďom bol veľmi taký dobrý a bol to taký nenáročný človek, taký jednoduchý a veľmi taký milý k ľuďom, \" dodala.
Kondolenčná kniha v gréckokatolíckej katedrále bola k dispozícii denne od 5.45 h do 19.00 h až do piatku 8. apríla, keď sa uskutočnil pápežov pohreb.
(jj)
 

Vyberte región

mark